Delen jullie je gevoelens of strijden jullie over wie er gelijk heeft? Vertel je vooral de ander wat hij of zij verkeerd doet of stel je jezelf kwetsbaar op en vertel jij hoe jij het beleeft?

Vanuit het contact met jezelf leg je de basis voor het contact met de ander. Door stil te staan bij jezelf, aan te geven wat je voelt en wat je nodig hebt, geef je heldere boodschappen. Voor de ander zijn deze boodschappen makkelijker te ontvangen omdat je de inhoud dicht bij jezelf houdt en deze geen veroordelingen bevat. Als je beiden je verantwoordelijkheid neemt voor je eigen aandeel in de relatie zal het contact verbeteren. Het strijden voor eigen gelijk of het veroordelen van de ander leidt juist tot verwijdering tussen partners.

Het startpunt voor verbetering van de communicatie ligt bij jezelf. Wat voel ik en wat heb ik nodig? Hoe kan ik de ander vertellen wat mijn behoeften zijn? In de begeleiding help ik je deze vragen voor jezelf helder te krijgen. Ik reik je tools aan hoe je dit kan communiceren met je partner, familieleden en vrienden. Uitleg over de stappen om de communicatie te verbeteren is ook te vinden in het boek “Geweldloze communicatie” van Marshall Rosenberg.

Het gaat niet om gelijk hebben/krijgen of het aanwijzen van een schuldige, maar wel om elkaar beter te leren kennen en elkaar met respect te benaderen. Als je hier meer informatie over wenst of als jullie je samen hier verder in wilt verdiepen, neem dan contact op met mij.

Heidi